+48 609 564 000

Czy wiesz że?

  • Organizm człowieka codziennie musi uzupełniać straty wody. Największe ubytki następują przez układ wydalniczy - ok 1 litra dziennie, ok. 0,5 l tracimy wraz z wydychanym powietrzem i podczas pocenia się. Aby prawidłowo funkcjonować nasz organizm potrzebuje codziennie minimum ok 1,5 litra dostarczanej wody.
  • Człowiek odczuwa pragnienie, gdy straci chociaż 1% z całkowitej ilości, jaką posiada w ciele.
  • Utrata wody z organizmu człowieka na poziomie 10% jest niebezpieczna dla zdrowia, natomiast utrata 20% wody może spowodować śmierć.
  • Woda po wypiciu pozostaje w żołądku przez 5 minut. Całkowitej wymiany wody organizm człowieka dokonuje średnio co 1,5miesiąca.
  • Leki najbezpieczniej jest popijać czystą wodą, ponieważ nie ma ona wpływu na ich działanie. Soki, mleko czy alkohol mogą wywołać niepożądane efekty uboczne.
  • Picie czystej wody jest najlepszym środkiem do uzupełniania jej zapasów w organizmie – mocna herbata czy kawa co prawda ugaszą chwilowe pragnienie, ale dodatkowo działają moczopędnie i powodują odwodnienie.
  • Procentowa zawartość wody w ludzkim organizmie zależna jest od:
    • rodzaju tkanki – w kościach znajduje się ok. 25% wody, w tkance mięśniowej około 80% oraz jest podstawowym składnikiem krwi (90% osocza)
    • wieku człowieka – embrion ludzki zbudowany jest w niemal 98% z wody, nowo narodzone dzieci „zawierają” w sobie ok. 75%.
  • Picie wody orzeźwia - spożywanie schłodzonej wody skutecznie i najlepiej gasi pragnienie
  • Dodaje energii oraz chęci do pracy
  • Utrzymuje równowagę pH ustroju
  • Zapobiega chorobom serca – badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Kalifornii z udziałem kobiet i mężczyzn wykazały, że osoby, które w ciągu dnia spożywają około 2 litrów wody, rzadziej chorują na serce.
  • Nawilża skórę – spożywanie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia nadaje skórze zdrowy wygląd. Skóra staje się odpowiednio nawilżona, jędrna, spłycają się zmarszczki.
  • Poprawia metabolizm – pomaga utrzymać odpowiednie uwodnienie komórek.
  • Uśmierza ból – picie wody nie tylko łagodzi ból głowy, który najczęściej spowodowany jest nieodpowiednim uwodnieniem tkanki mózgowej.
  • Usuwa toksyny – woda oczyszcza organizm z toksyn
  • Zapobiega chorobom nerek – nerki do prawidłowej pracy wymagają odpowiedniej ilości wody, aby mogły skutecznie filtrować produkty przemiany materii.
  • Chroni przed nowotworami – spożywanie odpowiedniej ilości wody zmniejsza ryzyko wystąpienia raka pęcherza oraz jelit.
  • Zapobiega zaparciom – woda zawarta w pożywieniu w układzie pokarmowym zwiększa objętość błonnika oraz mas kałowych.
  • Reguluje temperaturę ciała – jest to szczególnie ważne dla sportowców oraz osób pracujących fizycznie.
  • Pomaga utrzymać ciążę – wody płodowe stanowią środowisko życia dla płodu. Ponadto niedobór wody w organizmie kobiety prowadzi do zaburzeń krążenia krwi.
  • Poprawia koncentrację i zdolności umysłowe – niedobór 2% wody powoduje problemy z  koncentracją oraz spowalnia proces uczenia.
  • Woda zajmuje 70% powierzchni Ziemi. Przyjmuje wiele postaci: największą jej część (97%) zajmują oceany i morza, lodowców i lądolodów jest 2%, zbiorniki wody słodkiej (rzek, jezior, stawów, strumieni oraz wód podziemnych) stanowią niecały 1%, a ilość pary wodnej w atmosferze jest zmienna i procentowo bardzo niewielka).
  •  Jeziora i rzeki, które również są źródłem wody pitnej, stanowią zaledwie 0,1% zasobów wody na świecie. Roczna objętość wód odpływających rzekami do oceanu wynosi 37 000 km³. Natomiast w jeziorach na całym świecie znajduje się czterokrotnie więcej wody niż we wszystkich rzekach.
  • Ogólna ilość wody na Ziemi pozostaje niezmienna od milionów lat, zmienia się jedynie jej stan skupienia. Oznacza to ,że woda, którą pijemy jest tą samą wodą którą piły kiedyś dinozaury.
  • Skąd wzięła się woda na Ziemi? Najprawdopodobniej z kosmosu. Woda przybyła wraz z asteroidami ok 4,1 mld lat temu podczas bombardowania wywołanego zmianami orbit planet Układu Słonecznego. Oceany zatem mają pozaziemskie pochodzenie.
  • Zasoby wody na naszej planecie wystarczyłyby do zaspokojenia potrzeb całej ziemskiej populacji, jednak ich nierównomierne rozmieszczenie i nieracjonalne gospodarowanie wodami przez człowieka sprawiają, że w wielu krajach zaopatrzenie w ten surowiec stanowi ogromny problem. Deficyt wody najdotkliwiej odczuwają kraje północnej i środkowej Afryki, Ameryki Południowej i Azji Środkowej. Naukowcy szacują także, iż niektóre kraje europejskie tj. Hiszpania, Włochy, Belgia, Niemcy i Wielka Brytania, będą już wkrótce zmagać się z jej niedostatkiem.
  • Zasoby wodne w Polsce, przypadające na jednego mieszkańca, są mniejsze niż w krajach sąsiednich i znacznie niższe niż przeciętne w Europie ( zaledwie ok. 36% średniej europejskiej).
  • Według wyliczeń różnych organizacji ekologicznych zakręcanie kranów przy myciu zębów w czteroosobowym gospodarstwie domowym to oszczędność 900 litrów wody miesięcznie. Jeżeli przecieka nam kran i woda kapie z częstotliwością 1 kropli na sekundę – rocznie tracimy prawie 12 tys. litrów wody.
  • Szacuje się, że do 2025 r. ok. jedna trzecia ludzkości nie będzie miała dostępu do wystarczającej ilości wody pitnej.
  • Na świecie ponad jeden miliard dwieście milionów ludzi ma utrudniony dostęp do wody, a 200 milionów cierpi z pragnienia.
  • Z 1,2 miliarda ludzi mających utrudniony dostęp do wody, 63% zamieszkuje kraje Azji, 28% kraje Afryki, 7% kraje Ameryki Południowej i 2% kraje Europy. W krajach Ameryki Północnej i Australii nikt nie ma ograniczonego dostępu do wody.
  • Według WHO każdego dnia umiera około 6000 dzieci z powodu chorób związanych z niedostatkiem wody pitnej. Oznacza to, że co 15 sekund umiera jedno dziecko głównie z powodu chorób pasożytniczych.
  • Kobiety i dzieci z wielu krajów afrykańskich przebywają codziennie ok. 6 km niosąc 20 litrów wody.
  • Spośród wszystkich państw europejskich w Polsce mamy najniższe zasoby wody przypadające na 1 mieszkańca – 1,6 mln litrów/rok.
  • Statystyczny Polak zużywa w ciągu doby o 50 l więcej wody niż mieszkaniec Europy. Zużycie dzienne Polaka to około 200–300 litrów wody, a na przykład w Mozambiku na jednego mieszkańca przypada 10 litrów wody.
  • W Polsce jedynie 10% wód w dorzeczu  Wisły  i 5% w dorzeczu Odry to wody dobrej jakości.
  • 70% codziennego zużycia wody to woda wykorzystywana na mycie i spłukiwanie toalet.
  • Co roku w wielkich miastach marnuje się od 250-500 mln m³ wody. Ta ilość wystarczyłaby na rok dla 10-20 mln ludzi.
  • Z danych Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że z powodu spożywania brudnej wody co tydzień na świecie umiera 30 tysięcy osób głównie dzieci.
  • Ilość wody potrzebna do wyprodukowania różnych towarów:
    • 1 kg cukru – 80 litrów
    • 1 kg papieru – 40 litrów
    • 1 kg wełny – 150 litrów
    • 1 kg aluminium – 1250 litrów
    • 1 samochód – 35 000 litrów
  • 1 litr zużytego oleju silnikowego wylany do rzeki lub kanalizacji jest w stanie zanieczyścić 1 milion litrów wody
  • Zielone dachy są przykładem ekologicznego gospodarowania wodą opadową. Pozwalają na przejściowe retencjonowanie wody opadowej. Dzięki pokryciu dachów roślinnością zaoszczędza się obecnie ok. 90 mln litrów wody opadowej, co jest równe rocznemu zużyciu wody przez ok. tysiąc Polaków (250 l/dobę).
  • Do zwalczania skutków katastrof ekologicznych powstałych w wyniku uszkodzeń platform wiertniczych czy tankowców wykorzystuje się specjalne gatunki bakterii,dla których węglowodory pochodzące z ropy naftowej są źródłem energii. Po usunięciu plam ropy naftowej bakterie te giną.
  • Rafy koralowe giną. Na przykład na Karaibach w ciągu ostatnich 35 lat zniknęło 75-85 procent rafy. Rafy koralowe zapewniają wyżywienie i pracę niezliczonym społecznościom na całym globie, są atrakcją turystyczną i pełnią funkcję naturalnych barier dla fal i sztormów. Naukowcy zaapelowali o walkę ze zniszczeniami powodowanymi przez rosnącą temperaturę wód, zwiększenie ich kwasowości, przełowienie i zanieczyszczenia pochodzące z lądu.
  • W śródlądowych wodach naszego kraju bytuje 58 rodzimych gatunków ryb i minogów. Według Polskiej listy zwierząt ginących i zagrożonych wyginięciem ponad 50% z nich w dorzeczach Wisły i Odry jest zależnych od ochrony lub narażonych na wyginięcie.
  • Światowy Dzień Wody obchodzony 22 marca został ustanowiony podczas Konferencji Narodów Zjednoczonych na temat Środowiska i Rozwoju (UNCED) która odbyła się 22.12.1992 roku w Rio de Janeiro w Brazylii.
  • Prawo Archimedesa:
    • Siła wyporu działająca na ciało zanurzone w płynie jest równa ciężarowi płynu wypartego przez to ciało
    • siła wyporu jest tym większa, im cięższy jest płyn
    • siła wyporu jest tym większa, im większe (rozmiarami, objętością) jest ciało (a przynajmniej jego zanurzona część)
    • Ciało będzie pływało po powierzchni cieczy, jeśli jego siła wyporu przy maksymalnym zanurzeniu będzie większa niż ciężar tego ciała.
  • Prawo Pascala: jeżeli na płyn (ciecz lub gaz) w zbiorniku zamkniętym wywierane jest ciśnienie zewnętrzne, to (pomijając ciśnienie hydrostatyczne) ciśnienie wewnątrz zbiornika jest wszędzie jednakowe i równe ciśnieniu zewnętrznemu
  • Efekt Mpemby – zjawisko polegające na szybszym zamarzaniu wody cieplejszej od zimniejszej w określonych warunkach.
  • Naczynia połączone: W naczyniach połączonych poziom wody, pomimo różnych kształtów naczyń jest taki sam, ponieważ mają one dużą średnicę, dlatego siła adhezji powoduje jedynie tuż przy ściankach powstanie menisku.
  • Właściwości optyczne woda
    • Załamanie światła w wodzie - Załamanie polega na zmianie kierunku promieni świetlnych przy przechodzeniu z jednego ośrodka do innego
      • kiedy światło przechodzi z ośrodka optycznie gęstszego do rzadszego, (prędkość światła w ośrodku pierwszym jest mniejsza niż w drugim) to załamuje się od normalnej (prostej prostopadłej do powierzchni rozgraniczającej ośrodki wystawionej w miejscu przechodzenia promienia świetlnego) czyli kąt załamania jest większy od kąta padania)
      • kiedy przechodzi z ośrodka optycznie rzadszego do optycznie gęstszego (prędkość swiatła w ośrodku pierwszym jest większa niż w drugim) załamuje się do normalnej czyli kąt załamania jest mniejszy od kąta padania
    • Rozszczepienie światła w kropli wody – zjawisko tęczy
      • kiedy światło przechodzi z ośrodka optycznie gęstszego do rzadszego, (prędkość światła w ośrodku pierwszym jest mniejsza niż w drugim) to załamuje się od normalnej (prostej prostopadłej do powierzchni rozgraniczającej ośrodki wystawionej w miejscu przechodzenia promienia świetlnego) czyli kat załamania jest większy od kąta padania)
      • kiedy przechodzi z ośrodka optycznie rzadszego do optycznie gęstszego (prędkość światła w ośrodku pierwszym jest większa niż w drugim) załamuje się do normalnej czyli kąt załamania jest mniejszy od kąta padania
      • Światło słoneczne padające na krople zostaje w nich dwukrotnie załamane i rozszczepia się na oddzielne barwy. Światło czerwone wpada do oka pod kątem 42° względem kierunku promieni słonecznych, a fioletowe pod kątem 40°. Pomiędzy promieniem fioletowym, a czerwonym znajduj
  • Dlaczego woda się nie spala? Woda składa się z dwóch atomów wodoru i jednego tlenu., Wodór to gaz palny, a tlen podtrzymuje palenie. Dlaczego woda nie eksploduje? Odpowiedź jest prosta. Już eksplodowała. Woda jest tym, co pozostało z reakcji wodoru i tlenu.
  • Sama woda nie ma smaku – odczuwanie smaku wody to efekt zawierania minerałów i innych związków chemicznych
  • Woda powoduje korozje metali. Tlen powoduje utlenianie się metali tworząc tlenki (w tym wypadku potocznie nazywaną rdzą)
  • Reaguje z tlenkami niemetali tworząc kwasy, reaguje z tlenkami metali tworząc zasady
  • Jest produktem ubocznym w wielu reakcjach chemicznych (np. spalanie węglowodorów, reakcje zobojętniania)
  • Woda jako rozpuszczalnik - najbardziej rozpowszechnionym zastosowaniem wody jest wykorzystanie jej jako rozpuszczalnika. Nie jest ona rozpuszczalnikiem uniwersalnym, który rozpuszcza wszystko. Słabo rozpuszcza substancje pochodzenia organicznego, natomiast bardzo dobrze substancje w których występuje wiązanie jonowe. Spowodowane jest to między innymi obecnością w wodzie cząsteczek wody jako dipoli.
  • Osmoza - Jest to dyfuzja rozpuszczalnika przez błonę półprzepuszczalną, rozdzielającą dwa roztwory o różnym stężeniu. Osmoza spontanicznie zachodzi od roztworu o niższym stężeniu substancji rozpuszczonej do roztworu o wyższym, czyli prowadzi do wyrównania stężeń obu roztworów.

 

Chcesz otrzymywać najnowsze informacje? Zapisz się!